Medic Cabinet Specialist Psihiatrie Pediatrica Craiova

Program : Luni - Vineri 9 -16
  Contact : 0735 632 524

Servicii

Psihiatrie pediatrica

Comparativ cu celelalte ramuri medicale, psihiatria pediatrica sau psihiatria copilului si adolescentului, este un domeniu dificil de definit, existand numeroase controverse in incercarea de a stabili locul acesteia intre specialitatile medicale.

Psihiatria copilului si adolescentului este definita ca o practica medicala specializata in diagnosticarea, tratamentul, prevenirea si reabilitarea tulburarilor psihice, psihosomatice, de diverse etiologii, aparute in perioada dezvoltarii pana la varsta de 18 ani.

Sunt abordate:

Intarzierea mentala

Problemele de invatare

Problemele de comunicare ( tulburarile de limbaj, expresiv, receptiv, balbism)

Autismul infantil si tulburarile de spectru autist

ADHD

Probleme de comportament la copii si adolescenti

Tulburarile de alimentatie (Anorexia nervoasa, Bulimia nervoasa)

Ticurile

Tulburarile de eliminare (enurezis, encoprezis)

Anxietatea

Depresia

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburari legate de consumul de substante

Schizofrenia si alte tulburari psihotice

Tulburarile somatoforme

Tulburarile dissociative

Tulburari de identitate sexuala

Tulburari de somn

Tulburari de adaptare

Probleme de relationare

Probleme in legatura cu abuzul si neglijarea

Alte conditii medicale care se pot afla in centrul atentiei clinice

(dupa DSM-IV-TR)

Psihoterapie familiala sistemica si de cuplu

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granita dintre medicina si psihologie.

Este o modalitate de tratament cuprinzator, deliberat si planificat, prin mijloace si metodologii stintifice, avand un cadru clinic si teoretic, fiind centrata pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburari mintale sau stari de suferinta psihosociala si/sau psihosomatica si comportamente disfunctionale. (definitia data psihoterapiei de catre FRP- Federatia Romana de Psihoterapie).

Respectiv,  psihoterapia este o relatie interpersonala intentionata utilizata de un psihoterapeut cu formare de specialitate, cu scopul de a ajuta un client sau pacient in privinta problemelor sale de viata.

Terapia familiei, este definita ca fiind o interventie ce se adreseaza relatiilor din cadrul familiei incercand sa imbunatateasca functionarea acesteia, ca un intreg cu membrii individuali.

Terapeutul intervine asupra familiei (intregii familii, un subgrup al familiei, sau un singur individ) care are un copil sau adolescent cu o tulburare psihiatrica, utilizand tehnici comportamentale, psihologice si educationale

Este necesar ca familia sa fie implicata in interventiile clinice asupra copiilor si adolescentilor, deoarece se considera ca familia, poate ameliora sau inrautatii simptomatologia copilului.

Modalitati de abordare: psihodinamic, existential, intergenerational, structural, strategic, cognitiv- comportamental.

Terapia familiei se adreseaza unor probleme psihiatrice specifice: psihoze, depresie, tulburari anxioase si fobii, ADHD, tulburari de conduita, consum de substante, tulburari de alimentatie, abuz (fizic si emotional), probleme scolare si de invatare.

Consiliere psihologica

Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie prin faptul ca, in vreme ce psihoterapeutul practica interventia psihologica inclusiv in cazurile de tulburari psihice majore, consilierul psihologic incearca sa sprijine clientul in depasirea problemelor aparute in dezvoltarea personala.

Consilierul si psihoterapeutul lucreaza atat individual cat si intr-un cadru mai complex, pentru optimizarea relatiilor interpersonale (relatiile dintre copii si parinti, relatiile dintre soti, etc) si/sau autocunoastere si dezvoltare personala.

Desi diferite sub aspectul continutului (tipul de probleme abordate), consilierea psihologica si psihoterapia sunt similare sub aspectul procesului si al mecanismelor activate.

Consilierea psihologica este o interventie specifica realizata:

-in scopul optimizarii adaptarii, cunoasterii de sine si dezvoltarii personale.

-in scopul prevenirii aparitiei ori corectarii tulburarilor emotionale, cognitive si de comportament.